Tillæg 9. Ledninger og tekniske anlæg i forbindelse med separatkloakeringen af Mølholm - Etape 3

 

1. Indledning

I forbindelse med separatkloakeringen i Mølholm, Etape 3 (adskillelse af regn- og spildevand i hver sin ledning), har Vejle Spildevand A/S behov for at etablere nye ledninger, arealer til forsinkelse af regnvand og anlægge tekniske anlæg på offentlig og privat grund. Der er i tillægget tale om nye ledninger, samt et underjordisk forsinkelsesbassin, der placeres under Mølholm Kirkes parkeringsplads. Da der er tale om nye planlagte ledninger og anlæg, fremgår de ikke af Vejle Kommunes eksisterende spildevandsplan, men medtages i nærværende tillæg. I spildevandsplanen 2020-2028 skal det fremgå hvilke ejendomme, der forventes at skulle afgive areal eller få pålagt servitut ved gennemførelse af projekter i overensstemmelse med spildevandsplanen.

Dette tillæg 9 til Vejle Kommunes Spildevandsplan 2020-2028 er udarbejdet med det formål at fastlæggelse ledningsføringen for Vejle Spildevand A/S nye kloakledninger og tekniske anlæg i forbindelse med separatkloakeringen af Mølholm. Tillægget skal sikre grundlaget til eventuelt at erhverve arealer og rettigheder ved ekspropriation ved ledningsstrækninger og bygværker på private arealer.

Herudover har tillægget det formål at præcisere hvilke ejendomme i området, der forsynes via fællesprivate anlæg. At et anlæg er fællesprivat betyder, at ledninger og tilhørende tekniske anlæg er privatejede. De grundejere der benytter sig af de fællesprivate anlæg er fælles om at drive og vedligeholde kloakanlægget. Vejle Spildevand A/S stiller en skelbrønd eller stikledning til rådighed ved kanten af det fællesprivatkloakerede område, hvor vandet fra fællesprivate anlæg skal tilsluttes.

Ejendommene i fællesprivate spildevandsområder er på nuværende tidspunkt forsynet ved fællesprivate fællesvandsledninger (spildevand og regnvand samme ledning). Tillægget pålægger derfor ikke grundejerne yderligere forpligtelser end de allerede er pålagte. I forbindelse med separatkloakeringen skal grundejere selv foretage og bekoste separatkloakeringen af de enkelte ejendomme og sammen foretage og bekoste separatkloakeringen af det fællesprivate system. 

2. Ledningsføringen af kloakledninger

I forbindelse med spildevandsplanens vedtagelse i 2020, er der ikke alle steder beskrevet ledningsplacering og forsinkelsesbassiner, grundet manglende detailprojektering. Denne detailprojektering er et omfattende arbejde, og kan typisk først foretages tilstrækkeligt præcist i forbindelse med starten på selve separatkloakeringsprojektet. Tillægget omhandler placering af tekniske anlæg, regn- og spildevandsledninger og forsinkelsesløsninger i området. Som hovedregel skal kloakledninger holdes i offentlige arealer, særligt offentlig vej. Dette princip kan dog fraviges, hvis der af tekniske eller planmæssige årsager er grundlagt derfor. Placering af spildevandsanlæg på privat areal skal fortrinsvist ske ved indgåelse af en frivillig aftale med de berørte grundejere. Hvis dette ikke er muligt, kan kommunen som sidste udvej, foretage ekspropriation til anlægget.

Projektets betydning for dig

Nærværende tillæg vedrører udelukkende placeringen af ledninger og tekniske anlæg i forbindelse med separatkloakering og sanering af eksisterende kloakanlæg, og har derfor kun direkte betydning for de matrikler, hvor anlæggene placeres. Tillægget muliggør anlæg af ledninger og tekniske anlæg, der er nødvendig for Vejle Spildevands A/S drift, udvidelse og forbedring af eksisterende anlæg. 

Tillægget præciserer desuden hvilke områder, der er forsynet med fællesprivate ledninger i området. Tillægget ændrer ikke forholdene for de ejendomme der på nuværende tidspunkt er forsynet ved fællesprivate anlæg. Ejendommene skal i forbindelse med separatkloakering selv foretage den nødvendige separatkloakering af de fællesprivate ledninger, og tilslutte dem stikledningen, som Vejle Spildevand A/S fører frem til områdeafgrænsningen for det private spildevandsanlæg.  

Projektets effekt på miljøet

Tillægget bidrager til at realisere Vejle Kommunes Spildevandsplan 2020-2028. Projekterne forventes at have en positiv effekt på miljøet, da det betyder, at antallet af og størrelse på overløbshændelser fra kloaksystemet dermed reduceres. Spildevandsplantillæg 9 bidrager hermed til en forbedring af vandkvaliteten i både vandløb og fjord.  

2.1 Separering af eksisterende fællesledninger på privat grund

I området ligger den nuværende fællesledning flere steder på private matrikler. I forbindelse med separatkloakeringen, er det nødvendigt at placere en ledning parallelt med den eksisterende fællesledning over samme matrikler.  

Status

Listen over matrikler med en fællesledning på grunden, hvor der i fremtiden planlægges en parallel ledning, fremgår af Tabel 1 sidst i tillægget.  

Plan

I forbindelse med separatkloakeringen er det nødvendigt at etablere nye ledninger, så spildevand og regnvand i fremtiden kan ledes i separate ledninger. Ledninger placeres parallelt med eksisterende ledninger på de matrikler, der allerede er berørte af fællesledningen. Denne løsning ændrer ikke eller ændrer kun i ringe grad anvendelsesbegrænsninger på ejendomme. 

 

Kort 1 – Viser placeringen af ledninger i Etape 3. Den røde linje marker kommende spildevandsledninger. De blå ledninger markerer de kommende regnvandsledninger. De grønne ledning viser eksisterende fællesprivate ledninger, der skal separeres. Der planlægges et forsinkelsesbassin under kirkens parkeringsareal.    

2.2 Præcisering af fællesprivatkloakerede områder i planområdet

I planområdet er der flere ejendomme, der deler fællesprivate kloakanlæg. Disse anlæg er ejet af grundejerne i fællesskab og arbejde og omkostninger påhviler dermed anlægsejere, når området skal separatkloakeres. 

Status

Ejendommene, der på nuværende tidspunkt er del af et opland der er kloakeret ved fællesprivate ledninger, er markeret på nedenstående kortbilag. I områderne ligger der fællesprivate ledninger, der forsyner de enkelte ejendomme. Ledningerne er ejet i fællesskab mellem de grundejere, der er tilsluttet ledningen. Omkostninger til drift, vedligehold og ændringer, som følge af en spildevandsplan, påhviler ledningsejere. 

Plan

Vejle Spildevand fører to stikledninger (en til regnvand og en til spildevand) frem til grænsen af det fællesprivatkloakerede område. Herfra er det ejerne af det fællesprivate anlægs ansvar at separere fællesledningen i det fællesprivatkloakerede område og tilslutte ledningerne til de anviste brønde. Omkostningerne til separeringen af de ledninger på egen grund, der ikke er en del af den fællesprivate ledning, påhviler den enkelte grundejer. Tillæg 9 præciserer hvilke ejendomme der ligger i et fællesprivatkloakeret opland, og tillægget ændrer således ikke de eksisterende vilkår eller pålægger grundejere yderligere omkostninger. De fællesprivatkloakerede områder er markeret på skitsetegningen ’Kort 2’ herunder.   

 

Kort 2: Ovenstående illustration viser afgrænsningen af etape 3 af separatkloakeringsprojektet "Mølholm Etape 3" (Lilla). Områderne der er skraveret med blåt er områderne der er kloakeret med fællesprivate ledninger. 

3. Miljøbelastning

Tillægget bidrager ikke med yderligere belastning af rensningsanlæg. Tillægget omhandler etableringen af ledninger og bassin i forbindelse med separatkloakeringsprojektet. Separatkloakeringen bidrager til en reduktion af tilledningen af regnvand til Vejle Renseanlæg og bidrager således til at nedbringe udledningen af opspædet spildevand ved overløbshændelser.  

4 Miljøvurdering

Ifølge Lov om miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 1976 af 27. oktober 2021) § 8 stk. 2 skal myndigheden gennemføre en vurdering af, om planer og programmer kan få væsentlig indvirkning på miljøet, når disse er omfattet af § 8 stk. 1

Dette tillæg til spildevandsplanen er omfattet af § 8 stk. 3, da plantillægget kun fastlægger ledningsføringen og bygværker for mindre områder på lokalt plan set i forhold til Vejle Kommunes samlede kloakopland, og er således en mindre ændring i forhold til Vejle Kommunes Spildevandsplan 2020-2028.

Kommunen vurderer at tillæg nr. 9 til Vejle Kommunes spildevandsplan ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering, da miljøscreeningen af dette tillæg har vist, at der ikke er sandsynlighed for væsentlige miljøpåvirkninger som følge af tillægget. Tillægget udgør en mindre ændring af den eksisterende miljøvurderede spildevandsplan.

Miljøscreening af tillæg nr. 9 til spildevandsplanen sendes i offentlig høring sammen med selve tillægget til spildevandsplanen.

5. Økonomiske forhold

Ledninger og de tekniske anlæg, bortset fra områder med fællesprivate kloakanlæg, etableres og finansieres af Vejle Spildevand A/S.

6. Behandling og vedtagelse

Tillægget har været i 8-ugers offentlig høring fra 8. marts 2024 til 7. maj 2024. Der er i perioden ikke indkommet flere henvendelser med uddybende spørgsmål, samt afholdt et enkelt møde med en gruppe grundejere, der omhandlede de faktiske forhold angående ledningsejerskab og mulige løsninger. Der er ikke indkommet høringssvar.  

Såfremt udkastet til tillæg 9 godkendes til offentlig høring af Vejle Kommunes Byråd, sendes Spildevandsplantillægget i offentlig høring i otte uger fra uge 10 2024. Den endelige vedtagelse forventes at ske d. 19. juni 2024

7. Lovgivning

Nærværende tillæg til spildevandsplanen er udarbejdet efter:

  • 32 i lov om nr. lovbek. nr. 100 af 19. januar 2022 (Miljøbeskyttelsesloven)
  • §5 – 9 i bekendtgørelsen nr. 1393 af 21. juni 2021 om spildevandstilladelser m.v. efter Miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4 (Spildevandsbekendtgørelsen).

8. Klagevejledning

Kommunalbestyrelsens vedtagelse af en spildevandsplan kan ikke påklages til anden administrativ myndighed jf. § 32 stk. 3 i Miljøbeskyttelsesloven (LBK nr. 100 af 19. februar 2022).

Søgsmål til prøvelse af afgørelsen, skal være anlagt ved domstol inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt jf. § 101 I Miljøbeskyttelsesloven.

9. Erhvervelse af rettigheder og arealer (Matrikler omfattet af tillægget)

Dette tillæg åbner mulighed for at erhverve rettigheder eller arealer på de nævnte matrikler ved frivillige aftaler mellem grundejer og Vejle Spildevand, herunder aftaler på ekspropriationslignende vilkår, eller ekspropriation. I forbindelse med aftaler eller ekspropriation skal der tages det størst mulige hensyn til lodsejer, hvilket følger af principperne for ekspropriation.

Alle Vejle Spildevand A/S spilde- og regnvandsledninger, bassiner, pumpestationer mv. der ikke er beliggende i offentlige vejarealer, samt adgangsrettigheder for drift og vedligeholdelse sikres ved tinglyst deklaration.

Servitutpålæg

På nogle lokaliteter er Vejle Spildevand nødsaget til at etablere kloakledninger og tekniske anlæg på private matrikler. Disse kloakledninger ejes af Vejle Spildevand A/S og skal tinglyses med en deklaration blandt andet til sikring af tilstedeværelse og adgangsrettigheder for Vejle Spildevand A/S (servitutpålæg).

Dette drejer sig om følgende matrikler:

Matrikelnummer

Ejerlag

21io

Vinding By, Mølholm

21it

Vinding By, Mølholm

21gæ

Vinding By, Mølholm

21kc

Vinding By, Mølholm

65a

Vinding By, Mølholm

21hk

Vinding By, Mølholm

21lm

Vinding By, Mølholm

Vinding By, Mølholm

 

 

65ah

Vinding By, Mølholm

1v

Vinding By, Mølholm

65m

Vinding By, Mølholm

7000f

Vinding By, Mølholm

7000l

Vinding By, Mølholm

21gq

Vinding By, Mølholm

21gy

Vinding By, Mølholm

21gø

Vinding By, Mølholm

7000bq

Vinding By, Mølholm

7000br

Vinding By, Mølholm

Tabel 1: Matrikler der berøres af den kommende ledningsføring og tekniske anlæg. 

Grundejere, der berøres af ovennævnte, og som pålægges servitut, kontaktes af Vejle Spildevand under detailprojekteringen. Det søges at indgå frivillige aftaler mellem de berørte grundejere og Vejle Spildevand A/S. Erstatning udbetales efter gældende landsaftaler og praksis. Spørgsmålet om erstatningens størrelse kan indbringes for en såkaldt taksationskommission. Aftaler på ekspropriationslignende vilkår er aftaler mellem grundejer og Vejle Spildevands A/S, hvor fremgangsmåden sikrer, at erstatningen er skattefri.

Arealer på ovenstående matrikler vil blive pålagt servitutter ifølge aftalen mellem Spildevandsselskabet og ejer, eller såfremt der fortages en egentlig ekspropriation i overensstemmelse med denne.

Fællesprivate kloakoplande:

Ejendomme der er kloakeret ved en fællesprivat løsning: 

Matrikelnummer

Ejerlag

21ea

Vinding By, Mølholm

20bs

Vinding By, Mølholm

20cb

Vinding By, Mølholm

20cm

Vinding By, Mølholm

21ey

Vinding By, Mølholm

21fæ

Vinding By, Mølholm

21ga

Vinding By, Mølholm

1s

Vinding By, Mølholm

1r

Vinding By, Mølholm

1o

Vinding By, Mølholm

1m

Vinding By, Mølholm

1p

Vinding By, Mølholm

1k

Vinding By, Mølholm

1n

Vinding By, Mølholm

Tabel 2: Ejendomme der forsynes gennem et fællesprivat anlæg.